איך נבחר אדריכל (למה אחד מבקש 3000$ כולל קונסטרוקציה, ואחד לא מסתפק ב- 25000$ + נסיעות?)
כדי לבחור אדריכל מתאים כדאי מאד לדעת מעט על המקצוע, על התהליך שאתם עומדים לעבור ועל עולמו המוגבל של האדריכל. האדריכל תפקידו לתכנן. מה זה תכנון? בגדול זה הבנה של מה שהולך לקרות לפני שזה קורה באמת.
אדריכלות היא מקצוע מורכב. כל אחד מגיע אליו ממקום שונה ועם עולם פנימי אישי, וכל אדריכל מדגיש בו צדדים אחרים שעל פי דרכו הם הראויים ביותר. דוד רזניק אחד האדריכלים הותיקים במדינה וחתן פרס ישראל אמר תמיד בביקורות בבצלאל ובטכניון לתלמידי האדריכלות: "תקראו ספרים תשמעו מוזיקה, ותלכו לתיאטרון. תעשירו את עולמכם, תגלו. אל תעבדו כל הזמן על הפרוייקטים שלכם".
לתכנון הבית יכולים להצטרף בשלבי התכנון השונים יועצים מכל התחומים: אדריכלי נוף, מעצבי פנים, קונסטרוקטורים, מהנדסים למיניהם, יועצים טכניים מכל הסוגים, עורכי דין, מפקחים, קבלנים, קבלני משנה וגם קרובים, שכנים, חברים ועוד…
ובכל זאת על פי דעתי 'המשוחדת מעט', ההשפעה הגדולה ביותר על הבית ניכרת כבר בתכנית הבסיסית שמכין האדריכל ואליה שותפים גם האדריכלים וגם בעלי הבית. קשה להפריז בהשפעות של התכנית הראשונית על המשך הדרך.
אם נצטט את לה קורבוזיה, אחד מגדולי האדריכלים בכל הדורות ומהמשפיעים ביותר על האדריכלות המודרנית, לו אין ספק כי התכנית היא העיקר, התמצית.
"התכנית מונחת ביסודו…התכנית נושאת בחובה קצב ראשוני שנגזר מראש…התכנית נושאת בחובה את תמצית הריגוש"
"התכנית היא הגורם המוליד"
התכנית היא הגנרטור, המחולל"
כבר בפגישת ההכרות הראשונה עם האדריכל ניתן לקבל מידע חיוני רב: "לא הביישן למד".
כדאי מאד לבקש סקירה מהאדריכל כיצד הוא רואה את התהליך הכולל של התכנון הבניה והפיקוח. יש לכם הרבה מה ללמוד מזה…
חובה לבקש הצעת מחיר בכתב כדי שתוכלו להשוות את כל הסעיפים המוצעים ולא את השורה התחתונה בלבד.
כדאי לשאול כמה פגישות הוא מעריך יכלול התהליך, ואם התכנון מוגבל למספר מסוים של מפגשים
כדאי לדעת מה הנסיון שלו והיכן למד, אם הוסמך כאדריכל או לדברים אחרים (הנדסאי אדריכלות, מהנדסי בניין, מעצבים וכו')
כאשר אתם בוחנים אדריכלים יש מספר תחומים עיקריים שכדאי להיות מודעים אליהם כבר מההתחלה:
כשרון
מקצועיות
יחסי אנוש
עזרים טכניים
מספר מלים על כל נושא:
א. כשרון
האדריכל חייב להבין את הצרכים שלכם, את לוח הזמנים שלכם, את המגבלות הכספיות של הפרוייקט, את הנתונים הטופוגרפיים, האקלימיים והחוקיים הנוגעים למגרש, וכמו כן לדעת מה הדברים שבאמת חשובים לכם, להכיר את צורת החיים שלכם. איך אתם נפגשים בינכם? כמה אתם מארחים? כמה הפרדה אתם רוצים מהילדים?
האם אתם יכולים לבחון את הכשרון והיכולת של האדריכלים? לא בטוח. אבל בטוח שאפשר לנסות ועם שאלות מכוונות ניתן לקבל רושם כללי. בפגישת ההיכרות הראשונה רצוי להעלות שאלות ותהיות כגון:
היינו רוצים לראות דוגמאות לניצול יעיל של שטח, לחסכון במטראז', למקומות שאפשר להשתמש בהם אבל לא צריך לשלם עליהם, לפתרונות לא שגרתיים וליכולת להתמודד עם קונפליקטים תכנוניים מסובכים.
אנחנו מבקשים לקבל דוגמאות לשילובים בין החללים הפנימיים בבתים לבין החיצוניים, למיקסום היתרונות הנופיים של מגרשים מסויימים.
היינו רוצים לראות מגוון אפשרויות לסידור עקרוני של הפונקציות העיקריות בבית ולהתאמה בין הסוגים השונים של ה'סידורים' לאנשים השונים.
האם יש לכם דוגמאות לא שגרתיות ומעניינות לשימוש בחומרים, בשילובי צבעים, בצורות ובנפחים?
היינו רוצים לראות מצבים חדשים שניתן ליצור בעזרת התכנון ולא חשבנו עליהם.
הכשרון לנסח מצבים לשפה אדריכלית כלומר, לסקיצות ותכניות ראשוניות הוא מהותי אך אינו קריטריון יחיד בבחירה. להלן קריטריונים נוספים:
ב. מקצועיות (יכולת היישום – איך להביא את הדברים לידי גמר בזמן ובדיוק הנדרשים)
במישור זה כדאי לבחון את האדריכלים ביכולת שלהם להגיע בזמן סביר לתכניות מעובדות וסגורות שעומדות בתקציב ובדרישות הועדה המקומית שהן מפורטות מספיק. כך שהקבלנים לא יוכלו להגיד משהו כמו:"אבל חשבתי שאין תריסים, הם לא מופיעים בתכנית" ואתם תענו משהו כמו: "איך נראה לך שלא יהיו תריסים בחדרי שינה. כמה חדרי שינה ראית בלי תריסים?" והוא יענה: "אז מה אתם רוצים? שאני אשבור את כל הקורות מעל החלונות ואעשה הכנה לתריסים? מי ישלם?" אתן לכם רמז. זה לא יהיה האדריכל וגם לא הקבלן. תנחשו לבד...
על מנת לעבור משלב הסקיצה הנבחרת לשלבים המתקדמים יותר של קבלת ההיתר, הוצאת תכניות למכרז קבלנים ולביצוע, על האדריכלים להשלים עוד עבודה רבה.
אם האדריכל שלכם באמת גאון אבל לא כל כך מחובר, קצת מעופף כזה שיגיד לכם: "אין בעיה עם התכניות הכל אצלי בראש" זה לא יעבוד במקונותינו. לצערנו אנו חייבים להכין תכניות מפורטות ביותר ולהשקיע שעות על שעות בשרטוט התכניות, החתכים, החזיתות, הפרטים, ברשימות ובמפרטים הנלווים, בבדיקות לאחר מכן בתאומים עם המהנדס והיועצים ובבדיקות חוזרות. אין מנוס מכך.
לפני הסיכומים עם הקבלנים ובעלי המקצוע השונים אנו חייבים לקבל את כל ההחלטות ("באיזה צבע אתה רוצה את הפס כסף?")
וזאת בשל מספר סיבות:
כדי שנוכל להשוות בצורה אמיתית את הצעות המחיר של הקבלנים? שלא כל אחד 'יתכוון' למשהו אחר.
כדי שגם אתם תראו את התמונה מראש ותהיו שותפים לכל ההחלטות, ויש מאות החלטות בתכנון הבית.
כדי שלא תהיינה אי הבנות עם הקבלנים.
כדי שאפשר יהיה לערוך שינויים בהתאם לתמחור ולעצות בעלי המקצוע.
צריך להבין שהתכנית כשהיא חתומה על ידי הקבלן היא חוזה משפטי לכל דבר ולכן הוא צריך לעבוד בדייקנות על פי השרטוטים והמפרטים. מכאן שגם עליה להיות מדוייקת וברורה, ואם היא כוללת טעויות זו חגיגה לקבלנים שיכולים לחייב אתכם על בניה של קיר, על ההריסה שלו, ועל בנייתו מחדש (לא נעים L)
לא תמיד הם יפתחו בכלל חלק מהתכניות ולכן על מנת שהדברים יתבצעו על פי רצונותיכם הם צריכים להבין את המבוקש מהם ולהפנים את הכלל שהגה גאון הדור הנוכחי: "יתנו – יקבלו, לא יתנו – לא יקבלו"
ג. יחסי אנוש
צריך לקחת בחשבון שעל אף כל החלומות והפנטזיות שלכם, עד שתיכנסו לביתכם החדש יעבור זמן ולא מעט. תכנון ובניה מהירים נמשכים כשנה וחצי וממוצעים כשנתיים. התהליך לא קצר ולא זול ותלוי בגורמים רבים.
עבורכם זו בדרך כלל ההוצאה הכספית הכי משמעותית בחיים וגם מבחינות אחרות הבית מבטא עבור כולנו סוג של מראה לשאיפות שלנו, לדימוי שלנו בעיני עצמנו ובעיני האחרים, להישגים שלנו, לאיך אנו רואים את עצמנו עוד 10 שנים ויותר...
כל זה יכול לגרום להרבה אושר, אבל גם ליצור לחצים וקונפליקטים בזמן התכנון והבניה עם הגורמים הקשורים לבניה וביניהם. חלק מתפקיד האדריכלים הוא לנווט את המהלכים כך שלכל אורך התהליך תהיה התקדמות. צריך אורך נשימה וסבלנות רבה לכל הנפשות הפועלות.
לא מספיק שהאדריכל יהיה נחמד אליכם ושופע חיוכים בפגישה הראשונה והשניה. עליכם להחליט על אדריכל שיוכל ללוות אתכם יד ביד לכל אורך התהליך, מישהו אמין שתוכלו לסמוך עליו ולהתייעץ איתו בכל הנוגע להחלטות החשובות והפחות חשובות שתצטרכו לקבל לאורך כל הדרך.
עדיף לקבל המלצות מאנשים שכבר עברו את כל התהליך עם אותו אדריכל.
ד. עזרים טכניים
קיימות היום טכנולוגיות מתקדמות שיכולות להמחיש לכם את הבית בצורה נאותה תוך כדי תהליך התכנון. הכלים הממוחשבים העומדים לרשותנו מאפשרים לכם לתקשר בצורה פשוטה מאד עם האדריכל. לא כל תכנית וכל חתך ברורים לכל אחד, (אני לא צריך את זה בשבילי, אבל אשתי לא כל כך תבין מה התכוונתם) ולכן ההמחשות דרושות ועוזרות לתקשורת ובעיקר משפרות את התכנון.
ניתן היום לכל בית להכין סרטונים פנימיים וחיצוניים שעליהם אפשר לבחון כל מיני סוגים של חלונות, גגות, חלוקות, סידור ריהוט ומצבי תאורה טבעית ומלאכותית, מבטים, הסתרות, צבעוניות, טקסטורות, מטבחים שונים ועוד...
הרעיון שבמהירות רבה ותוך כדי פגישה ניתן לשנות ולבחון אופציות שונות לדוגמא אופציות שונות לגגות רעפים או חלונות אופקיים לעומת חלונות צרים ומאונכים.
צריך לזכור ששכר הטרחה של האדריכל בסופו של דבר הוא זניח לעומת המחיר של הבניה או המגרש וכל שקל שיושקע בתכנון הבית יחסוך זמן ושקלים רבים בבניה (למשל, כל העברה של נקודת חשמל או רמקול שלא הופיעה בדייקנות בתכנית תעלה 140 שח ויש מאות נקודות כאלה). תכנון טוב יעלה את ערכו של הבית וישפר במידה ניכרת את רמת ההנאה שלכם לזמן רב.
בהצלחה!
טיפים נוספים ונקודות למחשבה:
כדאי לבקר עם האדריכל בשטח לפני תחילת התכנון
כדאי לעשות את פגישה ההיכרות במשרד האדריכלים. יש הרבה מה ללמוד מכך.
כדאי לעשות לפחות פגישת תכנון אחת עם האדריכל בביתכם. גם הוא יכול ללמוד משהו עליכם, גם אם זו דירה שכורה...
כדאי לברר מראש האם יש לו ביטוח מקצועי מתאים.
האם הוא עובד כשכיר במשרד אחר, ובערב מחלטר לכם את התכניות מול הטלוויזיה?
עדיף להעלות כל בעיה ושאלה שעולה בראשכם על השולחן. האדריכל אינו קורא מחשבות
כדאי מאד להעלות על הכתב את כל הרצונות שלכם מהבית כולל הדברים הקטנים. לא בטוח שהכל יתממש אבל תוכלו לבדוק, להזכר ולעדכן רשימה זו עם התקדמות התכנון.
עם זאת כדאי לסמוך על האדריכל כי יוביל את תהליך התכנון ויתזמן את הנושאים הדורשים החלטות על פי הנסיון שצבר.
כדאי לדעת מראש אילו אמצעי המחשה נמצאים ברשות האדריכלים
לא כל פינה שמצטלמת יפה היא הוכחה לכך שהבית טוב. צריך להתייחס בכבוד הראוי לתמונות המגזינים אבל לחשוב מה באמת מתאים לכם.
אם בחרתם אדריכל, כדאי לכם לסמוך עליו. זה יעזור גם לתכנון
אם בכל זאת לאחר גמר התכנון הראשוני אתם מעוניינים בדעה נוספת, דברו עם האדריכל על כך וקחו את התכניות שיעביר אליכם לאדריכל מוסמך בלבד.
"אחות שלי, השכן שלה, בת דודה שלו לומדת סמסטר שני במגמה לעיצוב פנים במכינה לאריכלות ב... היא חושבת שכדאי להעביר את המטבח לכאן..." לא לעניין – לא זו הדרך.
שלבי התכנון השונים להתקשרות עם אדריכלים:
הכרות
הצעת מחיר
בדיקת המלצות ובתים לדוגמא
הסכם
פגישה לגיבוש פרוגרמה – רשימת מכולת וכל החלומות. כדאי בכתב
סיור בשטח
פגישות תכנון לפי הצורך. סקיצות עקרוניות
בחירת אלטרנטיבה
סיור משותף בשטח ונסיון להבין את הדברים בשטח. מיקומים, מבטים וכו'.
תכנון שלם לבית כולל חזיתות, חלונות פיתוח וכו'
הדמיות תלת מימדיות, סרטונים פנים וחוץ במידת האפשר
הכנת בקשה להיתר בניה
הכנת תכניות עבודה במקביל לתהליך קבלת ההיתר
תאום יועצים וקונסטרוקציה
השלמת תכניות למכרז: כולל כל התכניות החזיתות והחתכים, בקנה מידה 1:50 כולל תכניות חשמל תאורה ותקשורת, תכניות אינסטלציה, תכנית ריהוט, תכניות ריצוף ותקרות בהתאם לסכומים, תכניות מיזוג, תכנית לפיתוח, מטבח מפורט, פרטי בניה מיוחדים, רשימות אלומיניום, מסגרות ונגרות, מפרטים
יעוץ בבחירת הקבלן
בחירת חומרי גמר
יעוץ לקראת חתימת חוזה עם הקבלן
פיקוח על הבניה
קבלת טופס אכלוס (טופס 4)
Comentarios